Вільхуватська сільська рада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Психічне здоров'я дитини: де шукати допомоги?

Дата: 25.10.2023 13:02
Кількість переглядів: 101

Фото без опису

 

 

Війна в Україні зачіпає кожного, у тому числі наших дітей і молоде покоління українців. А як свідчать результати міжнародного дослідження*, діти – одна з найбільш вразливих до війни категорій.

🖇 Так, зокрема, наймолодша група опитаних – підлітки віком 13–15 років – виявилася найбільш вразливою до впливу війни в Україні та світових конфліктів. Тим часом молоді люди віком 18-24 роки найнижче оцінюють рівень свого психічного здоровʼя зараз. Раніше МОЗ писало про ці результати докладніше.

Сьогодні ж, у межах третьої хвилі комкампанії Всеукраїнської програми ментального здоровʼя за ініціативою Олени Зеленської, що присвячена дітям, зупинимося на тому, де молодому поколінню шукати підтримку.

Маленькі діти легше адаптуються до умов війни, та водночас вони більш залежні від дорослих, які перебувають поряд. Діти залежать від стану батьків чи опікунів, отже, – і від того, наскільки ми дбаємо про себе. Тож ми, дорослі, маємо піклуватися про свій стан, щоб мати змогу подбати про своїх дітей.

Діти не мають обʼєктивного розуміння того, що відбувається. Їм потрібні наші пояснення. І з дітьми важливо говорити на складні теми: що таке війна, які емоції ми всі переживаємо, як упоратися з тривогою. Щоб вистояти, нам може бути потрібна підтримка: знання, як подбати про себе, практики стійкості та самодопомоги, підтримка фахівців, спілкування з людьми, з якими нам комфортно.

На сайті howareu.com міститься інформація, яка може стати вам у пригоді. Це ігри, практики для дітей і дорослих, методички з ментального здоровʼя, контакти фахівців. Перевірені поради щодо психічного здоровʼя є, наприклад, на сторінках Ти як? та UNICEF Ukraine.

Куди звернутися по допомогу

Надання безоплатної психологічної та психіатричної допомоги дітям у межах Програми медгарантій (ПМГ) передбачено, головним чином, такими пакетами:

📎 Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги.

Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах.

Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами.

Також психологічні та психіатричні послуги є складовою й інших пакетів ПМГ.

Нині 11 000 лікарів (психіатри, психологи, психотерапевти, наркологи, терапевти, педіатри, лікарі загальної практики та ін.) у понад 1500 медзакладах (за більше ніж 3900 місцями надання медпослуг) в Україні надають психологічну та/або психіатричну допомогу.

Знайти найближчий до вас медзаклад, де надають необхідні вам послуги, можна на інтерактивній карті надавачів меддопомоги за напрямом «Психологічна і психіатрична допомога». Детально про те, як скористатися картою, ми писали раніше.

📍 Якщо скористатися картою немає можливості, зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 або до контакт-центру МОЗ за номером 0-800-60-20-19.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних