Вільхуватська сільська рада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Комунальне некомерційне підприємство «Великобурлуцький Центр ПМСД» інформує

Дата: 25.01.2022 14:41
Кількість переглядів: 500

Фото без опису

 

 

Що таке поліомієліт і як він передається?

Поліомієліт (поліо) — гостра інфекційна хвороба, яка спричиняє інвалідність і є небезпечною для життя. Її зумовлює поліовірус. Поліовірус передається від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу, воду, — та розмножується в кишківнику. Поліовірус також може залишатися на іграшках та побутових речах, які контактували зі слиною та калом інфікованих людей.

Хворіють на поліомієліт невакциновані діти й дорослі, та найбільший ризик мають малюки віком до п’яти років, тому вакцина від поліо — у числі тих, які діти отримують у перші місяці життя відповідно до Національного календаря щеплень.

Дикий поліовірус має три штами (тип 1, тип 2 і тип 3). Вважається, що поліовірус другого типу був ліквідований в 1999 році, а нових випадків захворювань від дикого поліовірусу третього типу не фіксували з часу останнього зареєстрованого випадку в Нігерії в листопаді 2012 року.

Симптоми поліомієліту

Від моменту зараження до появи перших симптомів поліомієліту минає від 2 до 35 діб. Інфікована людина може поширювати вірус одразу після появи симптомів та ще протягом двох тижнів. Проте й ті, хто має безсимптомний перебіг хвороби, так само можуть інфікувати інших.

У частини інфікованих хвороба минає безсимптомно. Приблизно у 25 % випадків інфікування поліо людина впродовж кількох днів має грипоподібні симптоми: лихоманку, втому, нудоту, біль у горлі та животі, головний біль. Проте в частини людей із поліовірусною інфекцією розвиваються інші, більш серйозні, симптоми, які можуть свідчити про ураження поліовірусом головного та спинного мозку:

  • відчуття поколювання в ногах;
  • запалення оболонок спинного або головного мозку (цей симптом має приблизно 1 з 25 людей із поліо);
  • неможливість рухати частинами тіла (повний або частковий параліч);
  • слабкість у руках, ногах або одразу в усіх кінцівках (спостерігається приблизно в 1 з 200 людей із поліовірусною інфекцією).

Уражені хворобою нерви і м’язи не відновлюються.

Параліч — найважчий симптом, пов’язаний із поліомієлітом, оскільки він може призвести до постійної інвалідності та смерті. 2–10 % людей, які страждають паралічем від поліовірусної інфекції, помирають, оскільки вірус вражає дихальні м’язи.

Єдиний спосіб убезпечитися від наслідків хвороби — це вакцинація, оскільки специфічного лікування не існує.

Вакцинація від поліомієліту

Є два типи безпечних та ефективних вакцин від поліо: інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ), яку вводять ін’єкційно, та оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) — краплі, які крапають у рот. Обидві захищають від інфікування поліомієлітом, проте ОПВ забезпечує захист і від безсимптомного носійства. Згідно з Календарем профілактичних щеплень України, дітей вакцинують у 2, 4, 6, 18 місяців, у 6 та 14 років. Перші дві дози — ІПВ, решта — ОПВ. Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Якщо рівень імунізації населення достатній, то вакциноспоріднений вірус не призведе до можливого захворювання. У разі низького рівня охоплення щепленнями може початися циркуляція вакциноспорідненого вірусу поліомієліту. Циркуляцію поліовірусів можна припинити, масово використовуючи ОПВ.

Коли виникають спалахи поліовірусу, впроваджуються додаткові заходи з імунізації. Це — так звана турова вакцинація, яка передбачає введення додаткових доз вакцини великій кількості дітей упродовж короткого періоду. Таким чином створюється колективний імунітет.

Що сталося в Рівненській області?

Уперше з 2015 року в ‌Україні‌ ‌зафіксували‌ ‌та‌ ‌підтвердили‌ ‌випадок‌ ‌паралічу, спричиненого поліовірусом. Його виявили ‌у‌ ‌1,5‌ ‌річної‌ ‌дитини‌ ‌з‌ ‌Рівненської‌ ‌області.‌ ‌Перші симптоми з’явилися 1 вересня, а вже 3 вересня дитина потрапила в лікарню з ослабленням ніг. Система охорони здоров’я та епідеміологічного нагляду одразу спрацювала за протоколом та міжнародними стандартами: випадок зареєстрували як підозру на поліо — гострий в’ялий параліч — та забезпечили необхідне обстеження, спостереження для з’ясування обставин та комплекс протиепідемічних заходів.

Виявилося, що хвороба‌ ‌спричинена ‌дериватом‌ ‌(спорідненим вірусом) вакцинного‌ ‌штаму‌ ‌поліовірусів‌ ‌2‌ ‌типу‌ ‌(Sabin‌ ‌2) і він повністю ідентичний тому, який був виявлений у Таджикистані, Афганістані та Пакистані під час спалахів у 2020 і 2021 роках.

Чому це відбулося?

Якщо в населення достатній рівень охоплення імунізації, то вакциноспоріднений вірус не призведе до можливого захворювання.

Циркуляцію вакциноспорідненого вірусу поліо (cVDPV) швидко зупиняють за 2–3 раунди якісно спланованої і проведеної кампанії з імунізації.

Рішення для всіх видів спалаху поліо єдине — провести імунізацію кожної дитини з використанням декількох раундів додаткової вакцинації для припинення передачі вірусу незалежно від його походження.

У відповідь на підтверджений випадок поліомієліту, спричиненого циркулюючим вакцинспорідненим поліовірусом тип 2 в Україні запланована турова вакцинація дітей віком від 6 місяців до 5 років 11 місяців 30 днів, які є більш вразливими категоріями серед дитячого населення. Перший тур стартує 01.02.2022 року. Він передбачає щеплення вищезазначеного контингенту дітей, які не отримали потрібні щеплення вчасно, або отримали їх з порушенням Національного календаря профілактичних щеплень. Це необхідно для захисту всіх невакцинованих дітей від інфікування. Щеплення в першому турі проводиться інактивованою (вбитою) вакциною ін’єкційним шляхом.

Наступні два тури будуть проводитись відповідно до «Плану заходів з реагування на спалах циркулюючого вакцинспорідненого поліовірусу тип 2», який затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України 30 грудня 2021 року №2922 навесні 2022. В туровій імунізації передбачено проведення щеплень від поліомієліту всіх дітей віком до 6 років. Це необхідно для захисту від інфікування та зупинення поширення вірусу. Для цих турів передбачена вакцинація живою оральною поліомієлітною вакциною у вигляді крапель, яка застосовується перорально.

Шановні батьки! Захистіть своїх дітей від невиліковної хвороби! Зробіть своїм дітям щеплення!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних