Вільхуватська сільська рада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

10 поширених запитань про субсидії: як їх призначають та хто отримує

Дата: 01.12.2021 16:44
Кількість переглядів: 739

Фото без опису

 

 

10 поширених запитань про субсидії: як їх призначають та хто отримує

 

1. Чи вистачить грошей на субсидії для всіх?

Вистачить. В держбюджеті на наступний рік Уряд заклав на субсидії 38,4 млрд гривень. Це на 3,2 млрд гривень більше, ніж цього року. Цього обсягу вистачить на оплату всіх вже призначених субсидій і субсидій, за якими люди будуть звертатися надалі.

Крім цього, враховуючи поточний рівень цін і тарифів на житлово-комунальні послуги бюджетні призначення на надання пільг і субсидій було збільшено на 12 мільярдів гривень. Частину цих коштів буде проавансовано у грудні для виплат у січні наступного року. Це забезпечить безперебійність виплат житлових субсидій.

 

2. Чи мають право на субсидію безробітні?

Механізм надання субсидій на оплату комунальних послуг покликаний допомогти всім тим, хто опинився у складних життєвих обставинах. Втрата роботи, а відповідно й доходів – одна з таких обставин.

Але для того, щоб отримати право на субсидію, людині необхідно зареєструватись в службі зайнятості, як безробітній, та подати заяву на субсидію. При розрахунку субсидії враховуватиметься розмір призначеної допомоги по безробіттю, а не розміри заробітної плати, яку отримувала людина до втрати роботи.

 

3. Чи не припиниться надання субсидії на період карантину?

Призначена субсидія буде стабільно виплачуватись і у період карантину. Жодних змін для людини, що її отримує, не відбудеться. Більше того, якщо регіон, в якому ви проживаєте, потрапляє до «червоної» карантинної зони, субсидії на найбільш використовувані комунальні послуги (вода, електро­енергія, газ) буде збільшено.

Таке рішення дозволить зняти додаткове навантаження на сім’ї, які вимушено перебуватимуть на карантині.

 

4. Чи продовжать виплачувати субсидію, якщо змінити постачальника газу?

Отримувачі державної допомоги можуть безперешкодно змінювати постачальника газу: це не впливає на пільги.

Якщо з якихось причин людина вирішила змінити по стачальника газу, потрібно лише повідо мити про це орган соціального захисту населення. Людина продовжить отримувати субсидію. В наступні періоди вона буде нараховуватись з урахуванням тарифу нового по стачальника газу.

 

5. Чи дадуть субсидію, якщо є депозит у банку?

Рахунок чи депозит у банку не є підставою для відмови у субсидії. Якщо загальна сума коштів, розміщених на рахунках, не перевищує 100 тисяч грн., людина має право отримати допомогу від держави. Водночас ті, хто мають на банківських рахунках понад 100 тис грн, спроможні самостійно, без допомоги держави, сплачувати рахунки за житлово-комунальні послуги.

 

6. Якщо комунальні тарифи зростуть, чи потрібно знову подавати документи на субсидію?

Перерахунок розміру субсидії з урахуванням нового розміру тарифів буде здійснено автоматично. Жодних додаткових заяв чи інших документів подавати не потрібно. Якщо ж людина не отримувала субсидію, але через зростання тарифів їй знадобилась така допомога, вона може звернутись за нею в будь-який момент.

Субсидію призначать з місяця звернення. Якщо ж звернення за оформленням субсидії надійде протягом двох місяців від початку опалювального періоду ( у листопаді або в першій половині грудня), допомогу буде призначено з початку опалювального сезону, тобто з жовтня.

 

7. Чи отримає субсидію людина, що має земельний пай або успадкувала від бабусі будинок в селі?

Якщо людина має земельний пай, вона може отримати субсидію. Також вона має право на субсидію, якщо володіє двома і більше будинками в сільській місцевості, або отримала майно в селі у спадок. Такі житлові приміщення, а також земельний пай не враховуватимуться при визначенні права осіб на отримання житлової субсидії.

При цьому доходи від такого майна, зокрема здачі земельного паю в оренду, будуть враховані при розрахунку розміру субсидії.

 

 

8. Якщо у отримувача субсидії зросте дохід, чи потрібно буде повернути отримані від держави гроші?

Субсидія є безповоротною адресною допомогою від держави. Якщо у людини, що її отримує, збільшиться дохід, у наступний період їй зменшать розмір субсидії. Якщо рівень доходу дозволяє людині оплачувати комунальні послуги самостійно, вона втратить право на отримання субсидії. Програма субсидій передусім має бути справедливою: держава допомагатиме тим, хто не може самостійно сплачувати за комунальні послуги.

 

9. Чи можливо отримати субсидію, якщо є заборгованість за комуналку?

За наявності заборгованості людина може отримати субсидію, але за певних умов. По-перше, сума такої заборгованості не має перевищувати 680 грн. По-друге, це має бути заборгованість, прострочена понад три місяці. Зокрема, при призначенні житлової субсидії у листопаді враховується заборгованість за послуги, спожиті до липня включно.

За інших обставин субсидію можна отримати за умови документального підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її погашення чи оскарження заборгованості в судовому порядку.

 

10. Служби соцзахисту контролюють витрати отримувачів субсидій?

Перевірятиметься лише достовірність зазначених заявником даних в декларації. Якщо людина “забула” вказати додатковий дохід чи куплені нещодавно дороговартісні речі (на суму покупки понад 50 тисяч грн одноразово) або купує їх під час отримання субсидії, значить її доходи дозволяють самостійно оплачувати комунальні послуги, або ж вона має доходи більші, ніж зазначила.

В такому випадку логічно і справедливо, якщо держава відмовить їй у наданні допомоги на оплату комунальних послуг.

 

Додаткова інформація: Уряд розширив коло осіб, які можуть звертатися за субсидією

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних