Вільхуватська сільська рада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пам'ятка військовозобов'язаним

Дата: 07.04.2021 09:47
Кількість переглядів: 1260

Фото без опису

    Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком військовозобов’язаних українців. Такий порядок регламентований статтею 65 Конституції України та частиною 1 статті 1 Закону України «Про військовийобов’язок і військову службу».

Хтопідлягає призову до армії в 2021році?

  Призовнийвік в Україні в 2021році встановлено на рівні18-27 років. Таким чином, чоловіки цієї вікової категорії, визнані придатними до стройової підготовки і які не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії, зобов’язані пройти службу в рядах ЗбройнихСил України.

Термін служби

 Відповідно до статті 23 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» термінслужби в армії становить:

  • 18 місяців – для призовників, які не маютьвищоїосвіти
  • 12 місяців – для призовниківзіступенемспеціалістаабомагістра.

    Термінипроведення призову на строкову службу в 2021році

  Як і раніше, в 2021році в Україні буде проведено двіхвиліпризову — весняний та осінній. Терміни проведення призовної кампанії на строкову військову службу визначаються Указом Президента Українивідвід 24 лютого 2021 року № 71/2021 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2021 році»:

  • квітень - червень — весняний призов до ЗбройнихСилУкраїни;
  • жовтень - грудень — осінній призов до ЗбройнихСилУкраїни.

   Дії призовників на час призову

  Відповідно до чинного законодавства призовники, які отримали повістк узобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, зазначений у повістці. При цьому в Законі зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже, після оголошення початку нового призову в армію, громадянам призовного віку надається 10 днів на явку до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

   Право на відстрочку або звільнення від служби

Законодавством передбачено досить великий перелік громадян, які можуть отримати відстрочку від армії або взагалі не підлягають військовому призову. Так, відповідно до Закону «Про військовийобов’язок і військову службу» потрапити під відстрочку можуть:

  • чоловіки, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину;
  • студенти денних відділень навчальних закладів;
  • призовники, які є єдиними годувальниками в сім’ї;
  • педагоги, лікарі, священнослужителі, поліцейські, резервісти і т.д.

  Відповідно до статті 18 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» повне звільнення відслужби в армії можуть отримати громадяниУкраїни:

  • визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби
  • досягли 27-річного віку (на день відправлення на строкову службу)
  • які до набуття громадянства України пройшли службу в інших державах
  • виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків 1 і 2 контрактів
  • яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу
  • засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, в тому числі із звільненням від відбування покарання
  • призовники, чиї  близькі родичі загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів військовозобов’язаних.

    Відстрочка від призову

   Відповідно до Закону України «Про військовийобов’язок і військову службу» відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням призовних комісій за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

  Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надаєтьс япризовникам, які:

  • є особою з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • мають непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, підопікою/піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб – громадян України, зобов'язаних їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб має бути підтверджена документами;
  • мають неповнолітніх рідних (повнолітніх чи неповнорідних) братів і сестер або непрацездатних рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працездатних осіб, крім призовника, зобов'язаних їх утримувати;
  • мають одинокого батька абоо диноку матір, у яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття за умови офіційного працевлаштування призовника;
  • мають дитину віком до трьох років або дитину старшу трьох років, яка виховується без матері у зв'язку з її смертю або за рішенням суду;
  • мають двох і більше дітей;
  • мають дитину-інваліда;
  • мають дружину-інваліда;
  • мають вагітну дружину.

    У разі, якщо призову на строкову військову службу підлягають кілька синів одночасно, відстрочка може надаватися одному з них за їх бажанням з урахуванням пропозиції батьків. Така відстрочка надається на час проходження строкової військової служби братами, до звільнення в запас одного з них.

     Призовні комісії можуть прийняти рішення про надання призовнику відстрочки від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами, незважаючи на небажання призовника нею скористатися, виходячи при цьому з того, що його призов може суттєво погіршити матеріальне становище осіб, яких відповідно до законодавства він повинен утримувати.

   Відстрочка від призову на строкову військову службу за станом здоров'я на строк до одного року надається призовникам, які визнані під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби.

    Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

  • у школах та професійно-технічнихнавчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
  • у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти;
  • у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;
  • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;
  • в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорівУкраїни.

  Відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти можна втратити, якщо особу було відраховано з навчального закладу за власним бажанням, за невиконання навчального плану, порушення умов контракту або недисциплінованість, незалежно від її поновлення чи повторного зарахування до того чи іншого вищого навчального закладу.

Право на відстрочку не втрачається якщо:

  • навчання було перервано у зв'язку з отриманням академічної відпустки за станом здоров'я або сімейними обставинами, для догляду за близькими родичами;
  • призовник, що навчався у ВНЗ за денною формою навчання, перевівся до іншого ВНЗ з денною формою навчання.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних